Σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο του Παγκόσμιου Οικονομικόυ Φόρουμ, το ΠΟΦ διεξάγει έρευνες με ακαδημαϊκούς, ηγέτες οργανισμών και μελλοντολόγους σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες που πρόκειται να μεταμορφώσουν τις διάφορες βιομηχανίες, τις οικονομίες και την κοινωνία. Συγκεντρωμένες στην ετήσια έκθεση Top 10 Emerging Technologies Report, αυτές οι γνώσεις και οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων βοηθούν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και το κοινό να προβλέψουν τις επόμενες τεχνολογίες και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν τις σχετικές ευκαιρίες και να μετριάσουν τυχόν κινδύνους.
Όσα ευφυή μυαλά και αν συγκεντρωθούν σε ένα δωμάτιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Παρακολουθώντας όμως την επιστημονική βιβλιογραφία, παρακολουθώντας τις επενδυτικές τάσεις και μιλώντας με τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, είναι δυνατόν να γίνουν τεκμηριωμένες εικασίες σχετικά με τις τεχνολογικές τάσεις που είναι πιθανό να διαμορφώσουν τουλάχιστον τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Ακολουθούν τρείς τεχνολογίες που εικάζεται από το Παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ και τους συνεργάτες του ότι θα δούν ευρεία ανάπτυξη, θα έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια και θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο μας.
- Γονιδιωματικά εμβόλια
Όταν τα γονιδιωματικά εμβόλια μπήκαν στον κατάλογο του 2017 παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται εδώ και χρόνια ήταν ελάχιστα γνωστά εκτός των ερευνητικών και φαρμακευτικών κύκλων.
Τα παραδοσιακά εμβόλια πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση εισάγοντας μια εξασθενημένη παθογόνο ή μια παθογόνο πρωτεΐνη στον οργανισμό ενός ατόμου. Ωστόσο, αυτή η νέα κατηγορία εμβολίων, αποτελούμενη από DNA και RNA, υποσχόταν να παραδώσει τις “οδηγίες” για το πώς ο οργανισμός θα μπορούσε να παράγει τη δική του ανοσοποιητική πρωτεΐνη που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ας προχωρήσουμε κάποια χρόνια μπροστά, η πανδημία COVID-19 έφερε τα γονιδιωματικά εμβόλια συγκεκριμένα τα εμβόλια με ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA) στη δημοσιότητα και στην αγκαλιά των ανθρώπων, με την πλειονότητα των σωτήριων εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί το COVID-19) να βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία.
Η χρήση τους επεκτείνεται πέρα από τις μολυσματικές ασθένειες στη γονιδιακή θεραπεία, την αντικαρκινική θεραπεία και την αναγεννητική ιατρική.
- Ακριβείς τεχνικές γενετικής μηχανικής
Ο κατάλογος του 2015 περιελάμβανε το CRISPR-Cas9 ένα ακριβές εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας που οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για να προσθέτουν, να διαγράφουν ή να ανταλλάσσουν DNA και να παρατηρούν το αποτέλεσμα για να προσδιορίσουν την ακριβή λειτουργία συγκεκριμένων γονιδίων.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας θεωρήθηκε τόσο σημαντική για τον κόσμο της γενετικής έρευνας και για τις πιθανές μεταγενέστερες εφαρμογές, ώστε οι επιστήμονες πίσω από αυτήν τιμήθηκαν το 2020 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.
Αν και οι εφαρμογές της καλύπτουν όλο το φάσμα της ιατρικής, της γεωργίας και της έρευνας, το 2015, η συντονιστική επιτροπή του “top 10” ήταν ενθουσιασμένη με τις πιθανές εφαρμογές στην επεξεργασία του γενετικού κώδικα των φυτών, ώστε να γίνουν πιο θρεπτικά ή να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις κλιματικές αλλαγές.
Χάρη στην κοινωνική δέσμευση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, το CRISPR-Cas9 χρησιμοποιείται σήμερα για τη δημιουργία καλλιεργειών ανθεκτικών στα έντομα και την ξηρασία σε δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας σε όλο τον κόσμο, ακόμη και για τη δέσμευση CO2 από τον αέρα και την καλύτερη αποθήκευσή του στο έδαφος.
Μοριακός σχεδιασμός με βάση την τεχνητή νοημοσύνη
Σήμερα, κάποιος δύσκολα μπορεί να παρακολουθεί τις ειδήσεις χωρίς να διαβάσει για την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αλλά μέχρι και τη δεκαετία του 2010, οι ερευνητές πειραματίζονταν με τα προβλήματα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η τεχνητή νοημοσύνη. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ανακάλυψη φαρμάκων τα προκλινικά στάδια διαρκούν συνήθως τρία έως έξι χρόνια και κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια δολάρια.
Αναγνωρίζοντας ότι τα εργαλεία ΤΝ θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση σχεδόν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων, η συντονιστική επιτροπή του “top 10” έδωσε στον μοριακό σχεδιασμό με βάση την ΤΝ μια θέση στον κατάλογο του 2018.
Στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, υπήρξαν πολλές ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα, με το AlphaFold της DeepMind να καταφέρνει να προβλέψει τη δομή 200 εκατομμυρίων πρωτεϊνών και τα πρώτα φάρμακα που ανακαλύφθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη να εισέρχονται σε κλινικές δοκιμές.
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη το έχει πάει στο επόμενο επίπεδο, επιτρέποντας στους ερευνητές να σχεδιάζουν νέα αντισώματα για να δεσμεύουν συγκεκριμένους στόχους χωρίς να χρησιμοποιούν δεδομένα εκπαίδευσης αντισωμάτων που είναι γνωστό ότι δεσμεύουν συγκεκριμένους στόχους. Με άλλα λόγια, η ΤΝ δημιούργησε ένα νέο αντίσωμα, που δεν είχε ανακαλυφθεί από τον άνθρωπο. Κοιτάζοντας μπροστά, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκλειδώσει θεραπείες για παραδοσιακά “μη θεραπεύσιμες” ασθένειες.